LOGO
select language
MA
17 °C
2020. május 26.
00:44 CEST

Erre a kérdésre szokás itt úgy válaszolni, hogy ennek három fő oka van:
az időjárás, az időjárás és az időjárás!

De a tréfát félre téve, valóban, mindenki számára az első szempont az időjárás, ezért mi ennek egy külön fejezetet is készítettünk (Időjárás), ahol erről részletesen írunk. Annyit azért itt is meg kell említenünk, hogy az időjárásban is a legfontosabb az állandóság, itt a nyár hat hónapig tart és szinte állandóan süt a nap, a hőmérséklet, pedig napközben 28-35 fok, de késő este és hajnalban sem megy 22-24 fok alá. Télen, pedig a hőmérséklet 8 és 20 fok között ingadozik, de mindenképpen fagymentes! Hol van máshol Európában olyan hely ahol, egy évben a napsütötte napok száma 320 felett van?
Ha összehasonlítjuk a Horvát tengerpartot, az Olasz, vagy a Francia Riviérát, de akár Spanyolországban Costa Brava-t, Barcelona környékét, mind gyönyörű helyek, de télen szinte minden bezár, a hőmérséklet gyakran esik nulla fok alá, és mindenhol fűteni kell. Costa del Sol a téli hónapokban éli a második szezonját, ekkor járnak ide az angolok, németek és mások golfozni, a svédek és egyéb északiak ide menekülnek a hosszú hideg és sötét tél elől. Costa del Sol-on több mint 40 golfpálya üzemel egész évben, és további 30 van építés alatt, ezért sokan Costa del Golf néven is emlegetik. Szintén sokan jönnek ide télen Európa sok más országából nyugdíjasok, kis babás anyukák és sokan, akiknek elegük lett a fagyos, latyakos, esős, szeles európai időjárásból.

A téli hónapok kellemes időjárása miatt itt a lakásokba fűtést nem szerelnek, a klíma fűtő hatása, egy kandalló, vagy egy hősugárzó bőven elegendő arra a néhány hűvösebb napra. Costa del Sol-on télen a vendéglátóhelyek teraszai, kerthelyiségei nem zárnak be, délidőben akár egy trikóban is üldögélhetünk a kellemes langyos napsütésben, de az esti órákban is sokan választják inkább a teraszokat egy gáz hősugárzó mellett a füstösebb zárt helyiségek helyett. Az utóbbi években 450.000 angol család vásárolt ingatlant Spanyolországban és ezen belül Costa del Sol a favorit, de a kutatások azt is kimutatják, hogy az Észak-Európai országokból, a napos területeken ingatlant keresők 60%-a Costa del Sol-t választja. Ennek okai között elsősorban a következőket említik a kutatások eredményei:

- az összehasonlíthatatlan klíma
- a növekvő gazdaság
- a világszínvonalú infrastruktúra
- a nagyon jó egészségügyi ellátás, a tiszta levegő és egészséges
- étkezés
- a jó közbiztonság és kiváló közlekedés
- a gondtalan életstílus, a végtelen szórakozási és sportolási lehetőség
- a csodálatos környezet
- a biztonságos iskolák
- a munka- és vállalkozási lehetőségek

Fontos szempontnak említik az összehasonlítások, hogy az iskolák és az egészségügy jobb itt, mint Nagy-Britanniában és nem is lehet összehasonlítani az itteni számtalan lehetőséget. Itt az esős szeles őszi napokat, és a sötét téli estéket mindenki elfelejtheti, helyette egy irigylésre méltó minőségi életet élhet. Ennek egyik fő adottsága a kristálytiszta levegő, melynek széndioxid tartalma fele-harmada az európai átlagnak, köszönhetően a tenger, és a közeli hegyek okozta állandó kellemes légmozgásnak. Itt kedvünkre alkalmazhatjuk a mediterrán diétát, amely sok friss termék - zöldség, gyümölcs, olíva olaj és bogyó mellett rendkívül széles választékot biztosít halakból, rákokból, kalamáriból és sok egyéb tenger gyümölcseiből, amit az elengedhetetlen híres spanyol borok gazdag kínálata egészít ki.

A vizisportok összes elképzelhető változata mellett, remek horgász helyek találhatók, és a könnyűbúvárkodás a kezdőtől a profi szintig művelhető. A világszínvonalú és télen is használható golfpályák száma negyven felett van, és további harminc épül. Rendkívüli terepek állnak a túrázás, hegymászás, a mountainbike, a tenisz és a lovaglás szerelmeseinek rendelkezésére, és a Costa del Sol-tól mindössze kétórányira a Sierra Nevada 3400 méter magas hegycsúcsain novembertől március végéig, több mint ötven világszínvonalú sípálya áll a kezdőtől a profi színvonalig a téli sport szerelmeseinek rendelkezésére.

Costa del Sol ma már Európa Kaliforniája, sőt Floridájaként emlegetik a lenyűgöző fekvése és a lendületes gazdasági fejlődése miatt. Ez idáig 20.000 brit állampolgár alapított saját vállalkozást Spanyolországban, akik ma már sikeres emberként élnek itt. Az elmúlt évben 700.000 új lakás építése kezdődött el, több mint Franciaországban, Németországban és a Benelux államokban együttesen, és 500.000 új munkahely jött létre 2004-ben, ami mintegy fele, az egész EU-ban létrejött munkahelyek számának. Spanyolország masszív növekedése szorosan összefonódik az infrastruktúrába való nagymértékű invesztícióval. Ennek jó példája, hogy a Malagai repülőtér bővítésére 191 millió eurót fordítanak és a tavalyi 12 milliós forgalom 2009-re várhatóan 20 milliósra növekszik.

A spanyol vezetés tervei szerint több EU-s támogatást használnak fel Costa del Sol infrastruktúrájának további fejlesztésére, mint például a Malagai metró megépítése, amelyet 2009-re terveznek átadni, valamint egy parti vasútvonal megépítése 2007-re Malaga, Fuengirola, Marbella és Estepona között. Ezen kívül újabb autóutat építenek Malagától Marbellán és Esteponán keresztül, Gibraltár felé. Figyelembe véve az egyedülálló időjárást, a szabadidő eltöltés, sportolás, szórakozás lehetőségeit, a természet és a környezet vonzerejét, a kultúra sokszínűségét, valamint a gazdaság és az infrastruktúra szédületes fejlődését, nem csoda, hogy az elmúlt öt évben mintegy 4 millió külföldi eresztett gyökeret Spanyolországban, és ez még csak a kezdet! A prognózisok szerint az elkövetkező években csak a Costa del Sol területén további több mint 2 millió külföldi fog ingatlant vásárolni.
Apartman Marbellán
Marbella-Costabella Ave de Andasol, Alvarito Playa 6. 1/1

Mészáros Mónika | Telefon: 34/622750626
E-mail: meszaros.monika.09@kodo.hu