LOGO
select language
MA
17 °C
2020. május 26.
02:42 CEST


andaluzia

Andalúzia - Spanyolország legdélebbi autonóm tartománya, egyúttal Európa legdélebbi csücske, amelyet Afrikától, egy mindössze 14 km széles szoros választ el Gibraltárnál, nyugatról az Atlanti óceán, délről és keletről a Földközi-tenger mossa partjait.
Andalúzia területileg majdnem akkora, mint Magyarország, több mint 7,5 millió lakosával Spanyolország legnépesebb tartománya.
Andalúzia a flamenco, a pompás borok, a lovak, bikaviadalok világa, ugyanakkor a napsütést és a tengert juttatja eszünkbe.

Andalúzia az ellentétek világa, modern és európai, ugyanakkor féltve őrzi és ápolja hagyományait. A tengerpartot elárasztó turistahadak és nyüzsgő nagyvárosok mellett csendes eldugott kis falvak is megtalálhatók itt.
Dél-Spanyolország urai hét évszázadon keresztül a mórok voltak, örökségük ma is szembetűnő. Az óvárosok girbe-gurba, kusza utcái, a fehérre meszelt falú házak sokasága mellett nekik köszönhető a tartomány világhírű műemlékeinek jelentős része (Alhambra, Alcázar, Mezquita stb.). Andalúzia lakói vidám, közvetlen és ráérős, de büszke emberek, nyíltszívűek és vendégszeretők. Öltözködésükre jellemző az elegancia, a fehér ing és a mindig tiszta cipő. Az élénk gesztikulálás és az emelt hangú társalgás náluk természetes. Az andalúzok szinte minden alkalmat megragadva szívesen ünnepelnek, ilyenkor felnőttek és gyerekek színes és drága népviseleti ruhákba öltöznek, és szinte megszámlálhatatlan a Feriák - ünnepek száma.
Costa del Sol egy több mint 150 kilométeres partszakasz, mely Gibraltártól kelet-északkelet irányba, Marbellán és Malagán keresztül húzódik. Központja, fővárosa Malaga, amely nemzetközi repülőterével szervesen beépül a világ légiforgalmi hálózatába és néhány órás elérést biztosít Európa legtöbb jelentősebb városából. Costa del Sol legfrekventáltabb része Malaga és Estepona közötti mintegy 70 kilométeres partszakasz, ahol a korábbi települések teljesen egybe épültek, úgyhogy a parti úton autózó már csak a település névtáblákból tudja, hogy éppen egy másik faluban, vagy városban autózik. A hosszú-hosszú homokos és apró kavicsos tengerpartot néhol kis öblök, sziklás partszakaszok, kikötők, horgász területek tarkítják. A part mellett húzódó falvak és városok az üdülni, pihenni, szórakozni vágyók számára nyújtanak kimeríthetetlen lehetőségeket. A parttól kicsit beljebb dombokkal és völgyekkel tarkított, változatos tájon vadregényes és kiépülőben lévő területek váltják egymást, narancsligetek, gyümölcsös kertek és mediterrán növényzet színesíti a környéket. A parttól pár kilométerre egy hosszú változó magasságú hegylánc (1000-1700 méter magas) választja el Costa del Solt Andalúzia belsőbb szárazföldi éghajlatú területeitől, és védi meg az északi szelektől, itt igazi spanyol falvacskák nyújtanak nem akármilyen látnivalót az ide látogató kirándulóknak.

A központ - Malaga. Malaga az ötödik legnagyobb város Spanyolországban, gyakorlatilag Costa del Sol központjában fekszik, de egyúttal Costa del Sol turisztikai központja is. Ahogy az egész partszakasz, így Malaga is különböző kultúrák hatása alatt állt a történelem folyamán, amelyek időről időre benépesítették e területet. Malaga helyén a föníciaiak alapítottak először települést, később a rómaiak hoztak létre itt egy helyhatóságot, majd a mórok hódították meg, míg végül a keresztények foglalták el 1487-ben. Malaga legjellegzetesebb látnivalója a mórok által a 11. században épített Álcazaba erődítmény és a katedrális, de gyönyörű mediterrán kertek és parkok között is sétálgathatunk a városban.

Nyugat Costa del Sol

Costa del Sol minden városa eltérő karakterű, függően attól, hogy a történelem mely időszakában fejlődött, vagy hanyatlott. Malagától nyugat felé haladva Esteponáig terjedő 80 kilométeres partszakasz szinte összefüggően beépült.
Az első város Torremolinos, amely húsz évvel ezelőtt, Costa del Sol fejlődésének korai szakaszában ez volt az első jó hírnevű város. Ez a város a diszkók, magasba nyúló épületek és a régi halász negyedeket felváltó éttermek és üzletek városa. Nyugat felé tovább haladva Benalmadena következik, amely a régi városok Arroyo de la Miel és Benalmadena Pueblo terjeszkedése a part felé. E három városrész között megtalálható minden, csodálatos tengerparti sétány, kikötő, modern partszakasz és tipikus spanyol fehér falu is. Mijas, amely 30 kilométerre fekszik Malagától két részből áll. Mijas Pueblo egy bájos kis igazi andalúz fehér város 8 kilométerre a parttól, a mely híres a szamár taxijairól. Mijas Costa 12 km-es finom homokos partszakaszával Európa egyik legtisztább partszakaszaként ismert. Kicsivel tovább Fuengirola város következik, egy hosszú tengerparti sétánnyal és egy öreg városrésszel, amely minden vonzerővel rendelkezik, amely egy kiváló nyaraláshoz szükséges.

Nyugat felé haladva a következő település Marbella, egy 80.000 lakosú város, melynek lélekszáma a nyári csúcsidényben megtriplázódik. Costa del Sol sok más településétől eltérően, Marbella soha nem volt szegény kis halászfalu, hanem mindig is egy viruló kereskedelmi város volt. A gyönyörűen karbantartott óvárosi rész és a szépen kiépített partszakasz, a rendkívül szépen karbantartott hatalmas mediterrán növényzetű parkok, az állandóan nyüzsgő élet az év minden hónapjában vonzza a látogatókat. Puerto Banus kikötőjében a leggazdagabbak állomásoztatják jachtjaikat és Nueva Andalusiával együtt a legtehetősebbek vásárolnak itt villákat, apartmanokat, nyaralókat és itt található a legnagyobb kaszinó is a Costa del Sol-on.

Estepona az utóbbi években rendkívüli fejlődésnek indult kisváros, amely exkluzív fejlesztéseikkel nagyon sikeresen gyakorol vonzerőt a tehetősebb vendégek irányában. A város egy 1400 méter magas hegy lábánál fekszik, bűbájos jacht kikötője és halász kikötője, valamint közel 20 kilométeres homokos partszakasza teszi vonzóvá. A közelben több golf klub működik és itt található Selwo Park Aventura is, ahol a legkülönbözőbb vadállatok élnek majdnem teljesen szabad környezetben.

Sabinillas, és La Duquesa szinte teljesen új városok, melyek inkább spanyolok által kedveltek, szép kis kikötőkkel és kiépített partszakasszal. A környék lejtőin hihetetlen mennyiségben épülnek a lakóparkok és komoly beruházások indultak el a golf szerelmesei számára. Sotogrnade már csak 20 kilométerre van Gibraltártól, közel 20 kilométeres fantasztikus partszakaszával leginkább a tehetősebb britek körében kedvelt, kikötője egy modern Velence hangulatát árasztja. Gibraltár ugyan nem szerves része Costa del Sol-nak, sőt nem is Spanyolországhoz tartozik, hanem külön állam, amely a Brit államközösség része, de mégis meg kell itt említenünk pár szó erejéig. Az ország mindössze 6,5 négyzetkilométer és gyakorlatilag egy hatalmas sziklából és a hozzá tartozó partszakaszból áll. Lakossága rendkívül vegyes, békeségben élnek itt együtt angol, spanyol, portugál, arab és zsidó, sőt indiai emberek is. Érdekesség, hogy szárazföldön csak a repülőtér futópályájának keresztezésével juthatunk be Gibraltárra, akár autóval, akár gyalogosan megyünk (útlevél szükséges!!!). Gibraltári látnivalók a főtér és a főutca, a mór vár, az Európa pont, a világítótorony, a modern mecset, és természetesen fel kell menni a sziklára is, ahol az itt élő majmok nyújtanak élményt, de részben látogatható az angolok által kiépített 65 km-nyi alagútrendszer egy része is.

Kelet Costa del Sol.

Costa del Sol keleti része kevésbé fejlődött az elmúlt években. Malagától kelet felé haladva előbb Ricon de la Vistoria, Torre del Mar, majd Torrox és Nerja városok következnek és végül, La Herredura kisváros zárja Costa del Solt. Nerja egy bájos kis város körben hegyekkel körülvéve, amelyek védett klímát és tiszta levegőt biztosítanak. Szépen kiépített tengerpartja és az Európa terasz pazar panorámát nyújt az ide látogatóknak. Itt található egy szép cseppkőbarlang és több golf pálya is.

Apartman Marbellán
Marbella-Costabella Ave de Andasol, Alvarito Playa 6. 1/1

Mészáros Mónika | Telefon: 34/622750626
E-mail: meszaros.monika.09@kodo.hu